Debat op het vmbo - logo

NK Debatteren vmbo

Het NK Debatteren vmbo is hét landelijke debattoernooi speciaal voor vmbo-leerlingen. Laagdrempelig én uitdagend; welke school gaat met de beker naar huis?

Uitdagend

Gaan jullie de uitdaging aan? Het NK Debatteren vmbo is een feest voor leerlingen én docenten om aan mee te doen. De sfeer is goed, het enthousiasme groot en de drempel laag. Of je nou veel of weinig ervaring met debatteren hebt: iedereen is welkom.

Juist het competitieve karakter van de dag geeft leerlingen dat extra zetje om nog beter hun best te doen en het achterste van hun tong te laten zien. Door mee te doen heeft iedereen eigenlijk al gewonnen.

Praktische informatie

Datum en locatie toernooi
Vrijdag 19 april 2024, 12:30-17:00 uur
Revius Lyceum, Doorn

Let op: tijden zijn onder voorbehoud.

Aantal leerlingen
Iedere school vaardigt maximaal twee teams van vijf debaters af, plus een leerling-jurylid en eventueel een reservedebater.

Doelgroep
Het toernooi is voor bovenbouwleerlingen van alle leerwegen van het vmbo.

Stellingen
De stellingen voor het NK Debatteren zijn:

  1. Gymlessen op school moeten door militairen worden gegeven
  2. Elke politicus moet een week per jaar meelopen met een leerling op een vmbo-school

Kosten
Deelname met één team kost € 100,-. De voorbereidende toernooitraining zit hierbij inbegrepen*. Het afvaardigen van een tweede team is gratis.

*Deze aanbieding geldt alleen in schooljaar 2023-2024.

‘Het debattoernooi maakt debatteren betekenisvol. Leerlingen zien van zichzelf dat ze kunnen wat ze geoefend hebben. Dat doet iets met het zelfvertrouwen!’
Docent Nederlands

Opzet toernooi

De toernooidag bestaat uit drie debatrondes; twee met voorbereide stellingen, één met een improvisatiestelling die op de dag zelf bekend wordt gemaakt. Welke teams voor- of tegenstanders zijn wordt ook op de dag zelf bekendgemaakt.

De debatvorm die we voor het vmbo hebben ontwikkeld en die we ook tijdens het toernooi gebruiken is Freeze & Go. Deze debatvorm bestaat uit een openingsspeech van de aanvoerder van het team, een open debat tussen alle deelnemers en een afsluitende eindspeech. De debatvorm is geschikt voor zowel beginnende, als gevorderde debaters.

Toernooitraining

De perfecte voorbereiding

Doet jouw klas of debatteam mee aan het NK Debatteren vmbo? In onze toernooitraining stomen wij leerlingen klaar voor het toernooi. We oefenen met spreken en argumenteren en in het bijzonder met de debatvorm die tijdens het toernooi wordt gebruikt: Freeze & Go.

De nadruk tijdens de training ligt op speechoefeningen. Leerlingen oefenen met luisteren en reageren, het houden van een openingsspeech en samenwerken om tot een goed debat te komen. Na deze training zijn zij helemaal klaar voor het NK Debatteren vmbo!

Stellingen

Alvast oefenen?

De stellingen van het NK Debatteren vmbo worden zes weken voor aanvang van het toernooi op deze website bekendgemaakt. Docenten ontvangen de stellingen ook per e-mail.

Zijn de stellingen nog niet bekend, maar willen jullie wel alvast oefenen? Kijk dan eens op onze stellingenpagina voor oefenstellingen.

Meedoen?

Schrijf jouw school nu in voor het NK Debatteren vmbo 2024!

Ook interessant: