Debat op het vmbo - logo

Debatdag

Met verschillende klassen op school debatteren? Dat kan tijdens een debatdag! Eerst gaan onze trainers in de klassen aan de slag met een debattraining. Daarna volgt een debat tussen leerlingen uit verschillende klassen. Een dag vol plezier en energie. Ook een leuke afsluiter van een projectweek of themamaand!

Training & slotdebat

Een debatdag bestaat uit een debattraining in de klas en daarna een slotdebat tussen de teams die zijn gevormd uit de verschillende klassen. Tijdens de debattraining selecteren de trainers de finalisten voor het slotdebat. Wij zorgen voor een deskundige jury, een prijs tijdens het slotdebat en debatteren tussen de debatrondes door met het publiek in de zaal zodat iedereen mee kan doen. De leerlingen werken met z’n allen ergens naartoe en kunnen wat ze geleerd hebben tijdens de trainingen direct laten zien op een groot podium.

Vaardigheden

Debatteren in de klas is een actieve invulling van spreek- en luistervaardigheid in het vak Nederlands. Het is een leuke en uitdagende manier om leerlingen zich te laten verdiepen in onderwerpen waar ze zich normaal gesproken misschien niet mee bezighouden. Met debatteren leren ze elkaar en de wereld beter begrijpen.

Het sluit daarom ook goed aan bij de kerndoelen van Burgerschapsonderwijs en een vak als Maatschappijleer. En het is een middel om op een actieve manier onderwerpen te bespreken bij andere vakken zoals Geschiedenis, Aardrijkskunde en Biologie.

Projectweek

Buigen jullie je in een maand of week over een specifiek onderwerp? Sluit deze periode dan knallend af met een debatdag. De kennis die leerlingen die periode hebben opgedaan, kan in de vorm van een aantal pakkende stellingen direct in de praktijk worden gebracht.

Gezamenlijk gaan ze aan de slag, met direct resultaat! De leerlingen worden meegenomen en gedragen door het opzwepende karakter van de dag. Wij hebben zelfs de meest verlegen leerlingen zien opstaan om hun woordje te doen.

Praktische informatie

DUUR
De trainingen in de klas duren 2 uur en het slotdebat duurt ongeveer anderhalf uur.

AANTAL LEERLINGEN
Vanaf 2 klassen, aantal in overleg

KOSTEN
€345,- per training (excl. €50,- reiskostenvergoeding per trainer), kosten voor het slotdebat op aanvraag.
Onze debatdagen zijn vrijgesteld van btw

‘Heel leuk om met de klas en tussen andere klassen te debatteren. Je krijgt echt een betere band met elkaar.’
Docent Nederlands

Met meerdere klassen tegelijk het debat aangaan?